4 Ekim 2017 Çarşamba

Aşure



Selammmm biliyorsunuz geçtiğimiz cumartesi muharrem ayı başladı.Ben de her sene olduğu gibi aşuremi yaptım çok beğenildi.Resimler instagram   adresimde var :) Hatta kanal b bizbize programında canlı olarakta yaptım. Orada da yaptım çok beğenildi.İncelikleri var elbette aşure yapmanın ama bence işin sırrı sevgi de mutfağı çok seviyorum çok net......gelelim tarife 😋😋💕


instagram
Malzemeler:
5 su bardağı yarma buğday
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
5 su bardağı şeker (çok tatlı seviyorsanız biraz daha eklenebilir)
250 gr  kayısı
Kuru incir
1 yemek kaşığı haşlanmış pirinç (beyaz olması için )
1 su bardağı süt
1,5 yemek kaşığı gül suyu
Karanfil
Fındık
Fıstık(varsa)
Ceviz
Tarçın
2 elma
2 portakal
Portakal kabuğu
Kuru üzüm
Kuş üzümü
Nar
YAPILIŞI: Yarma akşamdan temizlenir yıkanır bir taşım kaynatılır ve kapağı kapatarak bırakılır.Nohut ve fasulyede akşamdan ıslanır ertesi gün yada daha öncesinde haşlanır.Portakal kabuğu da haşlanır acı suyu süzülür.İncir bir tık kaynatılır kara suyu dökülür.Üzümü de sıcak suya koyup suyunu döküyorum.Aynı işlemi kuş üzümü için de yapıyorum.Tüm malzeme işi ayarlanınca yarma kaynama üzereyken nohut ve fasulye eklenir.Daha sonra elma,kayısı,üzümler,portakal,portakal kabuğu fıstık atılır sırayla.Biraz kaynayınca pirinç,süt ve gül suyunu ekliyorum.İncirleri de ekleyip biraz daha kaynıyor. Aşuremin kaynama süresi 2 saati buluyor daha çok özdeşleşiyor.En sonunda şekeri de ilave edip biraz daha kaynatıyorum ki şeker malzemelerin içine işlesin:)Karanfili süzgeçle içine daldırıyorum bırakmıyorum ki acısı geçmesin.Daha sonra kaselere alıp üzerini fındık,ceviz,nar ve tarçınla süslüyorum.Afiyet olsun yapımı çok ta zor değil biraz ayakta kalıyorsunuz ama olsun bence bu lezzete değer.
Gerçi bizim evde çok sevilmez kızlarım ağzına bile sürmezken eşim gene de bu sene yedi bir kaç kase :)Ben bayılırım bir kez daha yapmayı düşünüyorum.Hatta sıcak sıcak kavanoza koyup geçen seneki gibi dolaba koyucam :)canım çekince yiyeceğim ya da yiyemeyene vereceğim:)

3 yorum: